Домашня ковбаса — улюблена українська страва, і хороші господині вправно вміють її готувати. Колись цей процес був виключно ручний, кропіткий та нелегкий. Сучасна технічна революція дісталась і до ковбаси, подарувавши нам продуктивне кухонне обладнання, що значно полегшило життя хазяйкам.
Отже, секрет смачної, соковитої, духмяної домашньої ковбаси полягає в п’яти речах:
- свіже якісне м’ясо
- вдала рецептура, включно з додатковими інгредієнтами — спеціями, добавками, і гармонійні пропорції всіх складових
- якісно підготовлена, ретельно очищена натуральна оболонка
- сучасне обладнання для приготування м’ясного фаршу та наповнення ковбасних оболонок
- якісна просмажка,запікання або копчення ковбаси.
Класична українська домашня ковбаса робиться зі свинини. Ідеальні пропорції м’яса і сала — на 1 кг свинини 300 г сала. Ковбаса вийде калорійна, звісно, але саме сало надає їй безподобної соковитості та ніжності. деякі господині беруть навіть більше сала, особливо якщо саме м’ясо не жирне.
Оптимальна кількість солі — 25 г на 1 кг фаршу і 1 чайна ложка чорного меленого перцю, пів-чайної ложки товченого духм’яного перцю, за бажанням можна додати паприки чи інших спецій. Часнику беріть 6 г на 1 кг фаршу для збалансованого смаку.
Важливий етап — приготування фаршу. Використовуйте або потужну м’ясорубку (електричну), або ж змолоти м’ясо в однорідний фарш вам допоможе кутер — універсальний потужний подрібнювач, який може виконувати на кухні велику кількість операцій під час приготування різних страв, в тому числі тіста та начинок.
До меленого м’яса і сала додайте спеції та трохи бульйону (100 – 200 мл) для більш соковитої, м’якої консистенції. Добре вимішайте всі інгредієнти, відбийте фарш, щоб з нього максимально видалилось повітря.
Заздалегідь ретельно вичистіть і вимийте кишки, промивайте в воді з додаванням оцту. Хто не хоче витрачати час на цей процес, може використати штучні оболонки для ковбаси. Це, звісно, відхід від традицій, але ж і оптимізацію процесу з іншого боку.
Тепер настав час для відповідального етапу: наповнення оболонок ковбасним фаршем. Якщо ви любите домашню ковбасу і плануєте самостійно готувати її періодично, варто купити шприц для ковбаси. Для дому достатньо ковбасного шприца на 3 л з ручним приводом і горизонтальним розташуванням циліндра. Головне щоб він був з нержавійки: це гігієнічно, не окислюється, легко миється.
Наповнені за допомогою ковбасного шприца оболонки перев’язуються, ковбаса проколюється зубочисткою у кількох місцях для виходу повітря і поміщається в духовку при температурі спершу 200, потім 180 градусів і смажиться д готовності, яка буде помітна по рум’яній оболонці і божественному аромату в хаті.
Залиште ковбасу остигати у вимкнутій духовці на деякий час і — смачного!